Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens (IT als een dienst).

De Microsoft Cloud is een voorbeeld van cloud computing.

Microsoft Cloud

1. Software as a Service (SaaS)

Een softwarepakket draait niet meer binnen de eigen bedrijfsmuren, maar wordt door een externe partij als dienst aangeboden. Bijvoorbeeld werknemers gebruiken een e-mailsysteem of softwarepakket die gehost wordt door een derde partij.

2. Platform as a Service (PaaS)

Hier dient 'de cloud' als platform voor de ontwikkeling van SaaS-software of zelfs van interne toepassingen. In dit domein is de ontwikkelaar de gebruiker.

3. Infrastructure as a Service (IaaS)

Hier wordt de IT-infrastructuur als dienst afgenomen, al dan niet als verlengstuk van de eigen interne IT-infrastructuur. Hier is de gebruiker meestal een IT-medewerker.

Microsoft 365 (vroeger: Office 365) en Microsoft Azure

Bij Microsoft kunnen we als voorbeeld Microsoft (Office) 365 en Microsoft Azure aanhalen.

Microsoft 365 is een verzameling van softwareproducten dat door Microsoft wordt aangeboden als service (SaaS). Exchange Online, SharePoint Online, Skype en de Office-pakketten zijn allemaal onderdeel van deze online dienstverlening. Microsoft levert die producten via het Internet en is ook verantwoordelijk voor onderhoud en beveiliging van deze diensten.

Microsoft Azure kan gezien worden als zowel PaaS als IaaS. Microsoft Azure kunt u gebruiken als ontwikkelings-, hosting- en service management omgeving om eigen applicaties uit te rollen (PaaS). Gebruik makende van Microsoft Azure kunt ook nieuwe Windows Servers opzetten, virtualiseren en het gebruik aanpassen naargelang de noden (IaaS).

Microsoft Cloud: privaat, publiek of hybride

Microsoft heeft zowel reële ervaring met public cloud-uitbreiding als een diep inzicht in uw bestaande infrastructuur. Dat is de perfecte combinatie om de juiste cloudoplossing voor u te voorzien. Oplossingen op vlak van cloudinfrastructuur, datamanagment en analytics, enterprise mobilty en applicatie-ontwikkeling.

Joeri Rosseel

Geschreven door Joeri

18 June 2020
Joeri.Rosseel@christiaens.net

This website makes use of cookies to provide the best browsing experience. More info