De zakelijke voordelen van de overstap naar technologie in de cloud mogen duidelijk zijn. Het technische jargon rondom cloud computing kan echter verwarrend zijn.

Hier volgen enkele termen die uw begrip van de cloud vergroten en u inzicht geven in de verschillende opties voor het implementeren van uw oplossing in de cloud:

SaaS (Software as a Service)

Specifieke toepassingen geleverd via de cloud. Vooral gebruikt voor zaken als e-mail, bedrijfsproductiviteit, Customer Relationship Management CRM), Enterprise Resource Planning (ERP), marketinganalyse en dergelijke.

IaaS (Infrastructure as a Service)

Met IaaS kunnen bedrijven hun gehele datacenter verplaatsen naar de cloud, inclusief opslag, servers en software. Beheer, beveiliging en onderhoud worden uitbesteed aan de cloudprovider.

PaaS (Platform as a Service)

PaaS biedt een complete omgeving voor besturingssystemen in de cloud. Binnen die omgeving kunnen klanten software, toepassingen en services ontwikkelen en implementeren. Het grote voordeel van PaaS-systemen is dat de schaal probleemloos kan worden aangepast. Zo kan een consistente hoogwaardige service worden geleverd.

Virtualisatie

Met virtualisatie creëer je een abstractielaag tussen hardware en software. Volledige datacenters met servers en microprocessors kunnen zo werken als een gedeelde groep resources.

Public cloud

Public cloud verwijst naar services die aan meerdere gebruikers (of 'tenants') worden aangeboden via één datacenter.

Private cloud

Een private cloud is een datacenter of serveromgeving waarbinnen cloudservices worden geleverd aan één klant of tenant.

Hybrid cloud

Een hybrid cloud is een zakelijke IT-omgeving waarin private cloudservices, public cloudservices en lokale computing resources worden gecombineerd.

Joeri Rosseel

Geschreven door Joeri

18 June 2020
Joeri.Rosseel@christiaens.net

This website makes use of cookies to provide the best browsing experience. More info